
Lauwe rode kool salade
Met Polen komen we terug wat dichter bij huis. Polen is gelegen in Midden Europa. De hoofdstad is Warschau.
Volgens Wikipedia is de Poolse keuken een keuken die vooral gekend is door het gebruik van paddenstoelen en vlees- en wildgerechten. Het gebruik van zuurkool is ook wijdverspreid in Polen. Maar daar ga ik me nu niet aan wagen. ;-)
Voor recepten uit Polen moest ik niet ver zoeken. Martha van Martha's corner heeft mij 3 leuke Poolse recepten gegeven en ik heb er zelf ook nog 1 online gevonden dat ik toch ook aan jullie mee wil geven want het was heel lekker (de pruimentaart).
Martha haar ouders zijn 45 jaar geleden vanuit Polen naar België gekomen op zoek naar een betere toekomst. Martha is hier geboren, maar thuis werd de Poolse cultuur goed bewaard en gerespecteerd. Ze heeft ook nog altijd familie in Polen, die ze regelmatig bezoekt, en daar vraagt ze dan receptjes op, want dat blijft toch nog altijd een stukje thuis voor haar.
In Martha's corner vind je ook nog de Poolse peperkoekencake die echt héél lekker is! Je hebt er geduld voor nodig, en veel honing ;-) maar ik heb er veel goede reacties op gehad en ons zoontje was heel erg teleurgesteld toen de cake op was. Het was zijn favoriete ontbijt.
Deze lauwe rode kool salade is eens iets anders dan onze klassieke rode kool met appel en smaakt het best lauw met een gerecht met vleessaus.
Ingrediënten:
- 1 rode kool
- 1 ui
- 200g gerookte spekjes
- 2 lepels citroensap of ciderazijn
- 1 lepeltje suiker
- pezo
Snij de ui in kleine stukjes. Snij de rode kool in fijne reepjes.
Stoof de ui aan samen met de spekjes. Voeg de fijngesneden rode kool toe.
Kruid met het citroensap of de ciderazijn en pezo.
Laat alles zachtjes stoven tot de rode kool beetgaar is.
De suiker voeg ik altijd maar op het einde toe want anders brandt het gemakkelijk aan.
Smacznego!
Reactie plaatsen
Reacties