Brazilië I: Camarao na Moranga

Gepubliceerd op 24 maart 2021 om 19:24

Scampi's in een tomatenroomsaus geserveerd in een pompoen.  

 

Voor de recepten uit Brazilië heb ik hulp gekregen van mijn collega Gabriël. Gabriël woont samen met zijn vrouw Andreai, die we al kennen van de brigadeiros (Brigadeiros van Andreia) in België, maar ze zijn afkomstig uit Rio de Janeiro, Brazilië.

WIe Rio zegt, zegt carnaval, de Copacabana, Christus de Verlosser en de Suikerbroodberg.

Op het gebied van eten en drinken is Rio bekend voor caipirinha, stoofpotjes met zwarte bonen en churrascaria.

 

Dit recept wordt in heel Brazilië gemaakt en iedereen doet het een beetje anders. 

Bekijk misschien eerst eens dit filmpje. Hier zie je goed hoe ze het maken. De ingrediënten zijn wel een beetje verschillend van mijn versie, ze zijn ongezonder ;-), ze gebruiken veel room en veel kaas, maar je krijgt wel een goed beeld van hoe je het moet maken. Ik had in het begin ook niet door dat ik het gerecht moest serveren in de pompoen, dus had ik de verkeerde pompoen gekocht. ;-) Maar met deze pompoen is het ook gelukt. Maar ik raad je aan om een ronde te kopen.

Dit is mijn versie: Benodigdheden:

  • 1 kg scampi's
  • 4el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 5 tomaten
  • Pezo
  • 250g roomkaas
  • 1 pompoen (best een ronde)
  • cheiro-verde (een mengeling van platte peterselie + lente-ui)
  • 3el ketchup

Als je een ronde pompoen hebt: snij het deksel eraf, haal de pitten er uit, smeer de binnenkant in met wat olijfolie en kruid met peper en zout.

Pak hem in, in alumiumfolie en zet de pompoen in de oven voor ongeveer 45 minuten op 180 graden.

Ik had dus de verkeerde pompoen gekocht. Een butternut. Na een spoedoverleg ;-) met Gabriël, heb ik beslist van hem (de pompoen niet Gabriël ;-) )in de lengte door te snijden, de pitten er uit te halen en hem zo in de oven te steken.

Snijd ondertussen de tomaten, de ui en de knoflook in kleine stukjes. 

Fruit de ui aan in olijfolie en voeg de knoflook en de scampi's toe. Laat even meebakken.

Voeg dan de tomatenblokjes toe. Kruid met peper, zout en de ketchup.

Zet het kookvuur af en voeg dan de roomkaas toe. Meng alles goed. In Brazilië voegen ze ook nog "heavy cream" toe. Dat is nog extra dikke, vette room. Dat maakt het inderdaad nóg lekkerder maar ook zwaarder dus dat heb ik niet toegevoegd. Ik vond dat de saus al lekker en romig was met de roomkaas alleen.

Hét belangrijkste van de Camarao na Moranga is de cheiro-verde. Dat is een mix van fijngesneden lente-uitjes en platte peterselie. Voorzie hiervan zeker genoeg want het geeft een frisse toets aan het gerecht en vormt een tegenwicht tegen de room. Voeg een deel van deze mengeling toe aan de tomatenroomsaus en hou ook wat apart om het gerecht af te werken.

Haal de gare pompoen uit de oven en vul hem op met het scampi-mengsel. Werk eventueel af met wat extra kaas en de cheiro-verde.

Ik heb het mengsel bovenop de 2 butternuthelften gegoten. Ziet er inderdaad niet zo mooi uit...

Zorg ervoor dat je bij het opscheppen ook wat pompoen meeneemt.

Smakelijk!

 

Let wel op als je Portugese gerechten naar het Nederlands vertaald: moranga is pompoen en niet aardbei ;-)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb