West-Vlaamse hutsepot

Gepubliceerd op 30 november 2020 om 17:45

De eerste vrieskou heeft zich laten voelen. Tijd om ons op te warmen aan een goed bord hutsepot.

In West-Vlaanderen is dit een populair gerecht. Ik heb dan ook hutsepot leren maken van mijn West-Vlaamse schoonmoeder. Waarvoor dank! 😊 Het is hier in huis een toppertje!

Het is ook heel eenvoudig om te maken en alles kan in 1 pot. Weinig afwas dus! Het is ook het lekkerste als je het een dag op voorhand maakt. Dan zou ik wel de worst er nog niet in doen.

De ingrediënten kunnen wel wat verschillen tussen de verschillende recepten maar dit is mijn favoriete combinatie:

  • Ajuin
  • Prei
  • ¼ Knolselder
  • ½ savooikool
  • Wortels
  • Zacht kokende aardappelen

Snij alle groenten in stukjes. Stoof de ui aan in boter en voeg dan de rest van de groenten toe, behalve de aardappelen. Kruiden met een vleesbouillonblokje, pezo, tijm en laurier.

Voeg dan een glas water toe en de aardappelen. Je groenten moeten niet volledig onder water staan want je giet het water er niet af. Zo blijven alle smaken in je pot. Er moet altijd een kleine hoeveelheid water aanwezig zijn in je pot. Zo worden de groenten gaar gestoomd. Dus af en toe even checken zodat het niet aanbrandt.

Laat zachtjes pruttelen totdat alle groenten gaar zijn.

Haal de laurierblaadjes er uit en stamp alles fijn met de pureestamper. Proeven en bij kruiden met pezo en nootmuskaat.

Je kan er gewoon een stuk worst bij bakken maar ik vind het lekker als de worst in de hutsepot zit.

Ik had deze keer licht gerookte kippenworst gekocht. Die moest je niet meer bakken. Ik heb hem gewoon in kleine stukjes gesneden en onder de hutsepot gemengd.

Héérlijk!!

De andere helft van de savooikool heb ik al in reepjes gesneden en in de diepvries gestoken voor de volgende keer dat ik hutsepot maak.

Wat je met de overschot van de knolselder kan doen vind je hier:

https://ilseblogt.jouwweb.be/koken/502590_de-knolselder-in-de-tuin-is-klaar

Smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Katelijne Meulebrouck
4 jaar geleden

Ik ga het morgen ook klaarmaken en de dag erna is het nog lekkerder, sommigen bakken er een hammeke bij in plaats van worst, doen zou ik zeggen

Maak jouw eigen website met JouwWeb