De knolselder in de tuin is klaar.

Gepubliceerd op 11 september 2020 om 18:20

In april heb ik 5 knolselderplantjes in de tuin gezet. 

En gisteren heb ik de eerste knollen geoogst. Ze waren niet zo groot maar wel bomvol smaak. Het is moeilijk om zelf grote knolselders te kweken. De grond moet heel los zijn en ze hebben veel water nodig. Veel water geven is naar het schijnt de truc om grote knolselders te kweken.

Knolselder is een vergeten groente die nochtans heel zacht is van smaak. Heel kindvriendelijk. Je kan er verschillende lekkere dingen mee maken. Een favoriet hier in huis is een knolselder-gehakt ovenschotel. Een echte aanrader!

Je bakt je gehakt rul. Om het wat gezonder te maken, neem ik vaak kippengehakt.  Als het gehakt goed gebakken is, giet je het in je ovenschotel. Als je het graag wat minder vet hebt, kan je je gehakt even laten uitlekken op een keukenpapiertje voor je het in de ovenschotel doet.

De knolselder snij je in blokjes van 1 cm op 1 cm en kook je beetgaar in licht gezouten water. Afgieten en dat is de tweede laag bovenop je gehakt. Ik doe dan een beetje peper en zout en nootmuskaat op de knolselderblokjes.

Dan maak je een bechamelsaus om bovenop de knolselder te doen. Als het snel moet gaan en je wil ook weer wat een gezondere versie maken, kan je een bechamelsaus maken zonder boter. Het is natuurlijk niet zo lekker, maar in dit gerecht stoort dat niet en ik doe dat altijd zo!

Je neemt 1 liter koude melk, doet er 4 eetlepels bloem in, peper, zout en nootmuskaat. Alles goed mengen en dan pas de kookplaat aanzetten. Al roerend opwarmen en op het einde eens goed laten doorkoken zodat de bloemsmaak er uit is. Is de saus te dik, dan voeg je nog wat extra melk toe. Is de saus te dun, dan los je in een apart potje nog wat bloem op in koud water, goed mengen en daarvan een beetje in je saus doen tot ze dik genoeg is. Altijd op het einde eens goed laten doorkoken en blijven roeren!

Je giet de bechamelsaus bovenop de knolselder en de laatste laag van deze ovenschotel is aardappelpuree.

Dus 4 lagen: gehakt - knolselder - bechamelsaus - aardappelpuree. Heel lekker!

Een beetje paneermeel bovenop de aardappelpuree doen om een krokant korstje te krijgen en in de oven goudbruin bakken op 200 graden. 

Dit is ook een ideaal gerecht om op voorhand te maken! Reken dan op ongeveer 40 minuten op 200 graden.

Nog een lekker idee met knolselder is knolseldersoep met appel: 1 ajuin stoven, daar de knolselder in grote stukken bij doen en 1 of 2 appels. Even laten stoven en dan water toevoegen, pezo en 2 groentenbouillonblokjes. Laten koken tot de knolselder zacht is. Dan mixen. Als je het helemaal af wil maken kan je er nog een potje kruidenkaas onder mixen. Echt heerlijk! 

Daarjuist  heb ik ook nog snel soep gemaakt van een knolselder, een ajuin  en een courgette uit de tuin. Door de courgette is de knolseldersmaak hierin minder aanwezig.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.