Ouderwetse groentesoep

Gepubliceerd op 9 januari 2021 om 10:13

De lievelingssoep van mijn grootvader zaliger: ouderwetse groentesoep waar je je lepel in kan recht zetten.

Heerlijk in deze koude wintermaanden. Zeker met een lekker stuk soepvlees er in.

Je hebt er wel wat werk aan want je moet alle groenten mooi fijn snijden, maar je werk wordt beloond.

Wat heb je zeker nodig:

  • ui
  • wortel
  • prei
  • selder
  • bouillonblokjes
  • pezo

Wat kan je er nog allemaal aan toevoegen (naar keuze):

  • tomatenpuree
  • blokjes knolselder
  • fijngesneden lente-ui
  • gehaktballetjes
  • soepvlees
  • vermicelli

Aan de slag!

  • Snij de wortel, selder en prei mooi fijn en spoel alle groenten goed zodat het zand goed van de prei en de selder gespoeld is.
  • Laat wat olijfolie in een grote soeppot opwarmen en snij ondertussen je ui fijn.
  • Fruit de ui aan.
  • Voeg dan de andere fijngesneden groenten toe en indien nodig een beetje water.
  • Laat de groenten 10 minuutjes stoven.
  • Voeg dan gekookt water toe.
  • Kruiden met bouillonblokjes, zout en eventueel tomatenpuree.
  • Voeg nu ook eventueel de gehaktballetjes, vermicelli of soepvlees toe.
  • Laat nog eens 15 minuten koken (Als ik er soepvlees in doe, laat ik ze wat langer koken.)
  • Voeg op het einde ook nog wat peper toe als je dat lekker vindt. Peper kook je best niet te lang mee want dat kan te intens van smaak worden.

De soep is ook lekkerder als je een nachtje laat trekken. Zeker met een stuk soepvlees in.

Bewaar de soep wel in de koelkast, zeker als er soepvlees in zit, want anders wordt ze zuur.

Ik vries ze altijd in, in porties van 1 liter.

Haal je grote soepketel maar alvast uit de kast! ;-)

PS: van het soepvlees kan je lekkere bouilliesalade maken. Njammie!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.