Spaghettipompoen met ratatouille

Gepubliceerd op 5 november 2020 om 08:38

Ik had nog een spaghettipompoen liggen uit de tuin van mijn grootvader.

Wat ga ik daar eens mee doen?

Ik bestel iedere week mijn groenten online bij Veggie basket (https://veggiebasket.be/).

Je kan daar een groente- en/of fruitmand bestellen en die komen ze gratis aan je deur afleveren. Heel handig! Je hebt véél minder afval want ze werken met herbruikbare mandjes en ze leveren een heel goeie kwaliteit van groenten en fruit.

Ik laat me dus iedere week verrassen door hen. Als je dat niet ziet zitten, kan je ook gewoon zelf je bestelling kiezen.

Maar ik vind het zo wel leuk om uitgedaagd te worden om met bepaalde groenten en fruit aan de slag te gaan. 2 weken geleden bijvoorbeeld zaten er schorseneren in het groentepakket. Had ik wel al klaar gemaakt maar nog nooit voor de kinderen. Ik heb ze klaar gemaakt en de kinderen waren grote fan! Het is ook zó lekker verse schorseneren! Als jullie interesse hebben, deel ik dat recept ook eens.

Maar terug naar de spaghettipompoen!

Ik had die week in het groentepakket: 2 aubergines, 2 paprika's, champignons en wortelen dus ik dacht aan ratatouille.

Ok, we gaan aan de slag:

  • Snij de aubergines in kleine stukjes en doe ze in een vergiet. Strooi hierover rijkelijk zout. Dit is om al een deel van het vocht uit de aubergines te halen, ze worden minder bitter en zo krijgen ze dus ook een betere smaak. Dit laat je minstens een half uurtje staan.

    Het is zeker niet verplicht om je aubergines eerst in het zout te zetten, je kan ze ook gewoon direct gebruiken maar ik vind het lekkerder.

  • Schil de paprika's en de wortelen en snij in kleine stukjes.  
  • Pel de champignons of borstel ze schoon en snij ze ook in stukjes.
  • Stoof een ajuin aan in olijfolie, voeg de champignons toe. Bak ze mooi aan.
  • Voeg de paprika en de wortel toe.
  • Spoel de aubergine goed af onder de kraan zodat het zout verdwenen is. Goed uitschudden en bij de andere groenten doen.
  • Voeg nu een blikje tomatenpuree toe en laat dit goed meebakken om de bittere smaak van de tomatenpuree te verwijderen. Goed roeren want dat brandt gemakkelijk aan!
  • Voeg nu nog een blik tomatenstukjes toe. Heb je verse vleestomaten in huis, dan kan je die zeker ook gebruiken maar in een ratatouille heb ik graag de intense tomatensmaak van tomaten uit blik.
  • Nu kruiden met wat je lekker vindt: ik gebruikte pezo, snuifje kaneel, curry, paprikapoeder,  tijm en basilicum.
  • Dit laat je zo lang mogelijk zachtjes pruttelen, hoe langer, hoe beter.
  • Ondertussen schuif je je spaghettipompoen in de oven: was de pompoen, snij hem door in de lengte en haal de pitten er uit.
  • Leg hem op een bakplaat. En smeer hem goed in met olijfolie. Kruiden met pezo en nog wat andere groene kruiden bijvoorbeeld rozemarijn, tijm,...
  • Zet hem in een oven van 180°C gedurende 45-60 min. Is een beetje afhankelijk van de hardheid van je pompoen.
  • Als hij goed gaar is, kan je de "spaghetti-draden" uit de pompoen los trekken met een vork.
  • Nu zijn alle ingrediënten klaar om geserveerd te worden.
  • Vul een kommetje met "de spaghetti" en schep er een grote lepel ratatouille op.
  • Afwerken met eventueel wat gemalen kaas en verse basilicum.

En je volledig vegetarische maaltijd is klaar! Smakelijk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.