
Een recept dat ik bijna elk weekend gebruik is een recept voor zachte witte broodjes met zuurdesem.
Ik heb het recept al een klein beetje aangepast en heb al verschillende versies geprobeerd en het blijft een topper!
Het is een vrij eenvoudig recept en het vraagt zeer weinig hands-on time, alleen geduld. Maar dat weten de zuurdesem bakkers al. 😊 Ik begin op zaterdagmorgen aan deze broodjes (voordeeg start ik natuurlijk op vrijdagavond: 100g water + 50g bloem + 50g meel + theelepel desem) en ik bak ze af rond 18u en we eten ze op zondagmorgen.
In het recept gebruiken ze 10g suiker. Daar heb ik 20g van gemaakt om zo de zure smaak van de zuurdesem weg te werken en zo is het broodje de favoriet van onze kinderen geworden. Hou je natuurlijk van de lichtzure desemsmaak dan gebruik je gewoon 10g suiker.
Dit weekend heb ik er ook krenten in gestoken. Dan heb ik de suiker zelfs opgetrokken tot 30g om er echt een lekker zoete krentenbol van te maken. Ik heb 75g krenten een half uurtje laten weken in water en ze samen met het zout en de boter toegevoegd aan het deeg. Ik heb ook een snuif kaneel toegevoegd.
Je zou ook stukjes chocolade, gedroogde veenbessen, noten en zaden,…kunnen toevoegen aan het basisdeeg. Laat het me zeker weten als je een leuke combinatie gevonden hebt. Ik ben ook aan het denken aan een zoute combinatie ipv een zoetere. Met provencaalse kruiden. Tijm. Rozemarijn. Met wat zaadjes bovenaan. Ik laat het weten als het lekker is!
Ik wil nog even terugkomen op de krenten: wat is het verschil tussen krenten en rozijnen? Niet veel… Ze worden gewoon gemaakt van een andere druif. Krenten zijn kleiner en ik vond ze smakelijker om in deze bolletjes te doen. Maar heb je geen krenten in huis dan kan je gewoon rozijnen gebruiken. Ik laat ze wel altijd even weken in water want anders onttrekken ze wel heel veel vocht uit je deeg.
In dit recept gebruik ik ook graag echte goeie boter. Ik bak dikwijls gewoon met SOLO omdat ik dat meestal wel in huis heb en omdat het toch wat gezonder is, maar dit broodje is wel heel lekker met “echte” boter. En dan heb je ineens heerlijke boter in huis om er de volgende morgen op te smeren! 😉
Je kan het recept hier vinden:
https://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/2014/05/zachte-witte-broodjes-met-zuurdesem.html
Heb je nog geen zuurdesem in huis en heb ik je toch kunnen warm maken om een zuurdesembaby in huis te nemen, laat het mij zeker weten! Dan bezorg ik jou een deeltje van die van mij!

Reactie plaatsen
Reacties