"Zon"gedroogde tomaten

Gepubliceerd op 6 september 2020 om 08:22

Doordat de tomatenoogst dit jaar wel gelukt is, zat ik met een overschot aan trostomaatjes. Ik zocht dus naar een leuk recept om deze tomaatjes in te verwerken.

Overal kwam ik receptjes tegen om zelf zongedroogde tomaten te maken. Ik had dat vroeger nog al tegengekomen maar ik vond het zo een energieverspilling om je oven 4 tot 5 uur aan te zetten om iets te maken dat je gemakkelijk in de winkel kan kopen. Maar nu was dan toch de tijd gekomen om het zelf eens te testen. Ik nam een grote ovenschaal bekleed met bakpapier en sneed de tomaatje in twee. Dan leg je alle tomaatjes mooi naast elkaar op het bakpapier. Grof zout en kruiden erover (oregano, basilicum en tijm) en dan de oven in. Ik begin op 50 graden en zet de oven dan af en toe wat warmer tot maximum  100 graden. Je moet het zelf een beetje in het oog houden. Na 4 uurtjes waren mijn tomaten nog niet echt droog... (die gedroogde had ik ook beter tussen aanhalingstekens gezet ;-) )Maar ik zag het niet echt zitten om mijn oven nog langer aan te laten staan dus heb ik ze er uit gehaald. Ik heb ze laten afkoelen en dan heb ik de pelletjes van de tomaatjes verwijderd. Ik heb gemerkt dat de tomaatjes uit eigen tuin een iets dikker velletje hebben en dat is niet aangenaam in je mond. Dus heb ik ineens de moeite genomen om ze nu al te pellen. Dat gaat gemakkelijk. Er zat nog redelijk veel sap in de tomaten, dus als je ze echt droog wil hebben, zal je de oven wat hoger van temperatuur moeten zetten en nog langer in de oven. Maar daar had ik het geduld niet voor... 

En dat was volgens mij ook niet nodig! Het resultaat was gewoon fantastisch! Zo lekker! Zo zoet! Echt hemels en een topcombinatie samen met de zuurdesemcrackers. Het is ook heel lekker in een slaatje met zoete aardappel, mozarella, rucola en een beetje citroensap.

Ik heb er niks extra van kruiden of zout meer aan toegevoegd. Wel in de koelkast zetten en snel opeten want het bewaard natuurlijk niet zo  lang als echt zongedroogde tomaten omdat er nog vocht in zit... 

Reactie plaatsen

Reacties

Martha Stas
5 jaar geleden

Heb ik ook al eens gemaakt en inderdaad is het moeilijk om alle vocht te verwijderen. Tip: gooi het overschot dat je niet in je slaatje doet in een mixer, wat verse oregano en basilicum erbij, kook penne en meng met verscheurde rucola en parmezaan - heerlijk vers en zomers!

Ilseblogt
5 jaar geleden

Ik ben blij dat ik niet de enige met dat probleem ben! :-) Bedankt voor het receptje! Ga ik zeker eens proberen.