Een stukje cultuur uit het Oosten

Gepubliceerd op 27 februari 2022 om 08:21

Ik heb geen woorden voor wat er in het Oosten gebeurt en ik wil er niet aan denken wat ons nog te wachten staat. Maar eten moeten we ondertussen toch… dus vandaag wil ik jullie introduceren tot een stukje Oost-Europese cultuur in de vorm van een gerecht dat elk Slavisch volk een beetje anders voorbereidt. Een gerecht dat zijn oorsprong kent in Oekraïne, maar dat alle landen daarrond hebben overgenomen. Een gerecht dat ons in wezen allemaal verbindt. Dat de wereldleiders daar eens over nadenken….

Wij eten dit traditioneel met Kerstmis, maar het is ook gewoon lekker en vooral heel gezond. Dit recept komt van mijn schoonmoeder wiens ouders nu net uit het oud-Poolse, nu Oekraïense, Lviv komen. Een stukje familiegeschiedenis dus. Er zijn versies met vleesbouillons. Wij maken een vegetarische (stammende uit de oorlogstijd 😉) versie en we beginnen met verse rode bieten.

Zuur van rode bieten

Trouw aan mijn low&slow cooking beginnen we een week of twee op voorhand 😉. Je schilt 1.5kg rode bieten en snijdt ze in dikke plakken. Doe hiervoor rubberen handschoenen aan en een schort; sap van bieten krijg je niet zomaar uitgewassen. Je legt de plakken dan in een (liefst) stenen pot en overgiet deze met lauw doorgekookt water – het water moet 2-3cm boven de rode bieten uit komen. Je bedekt/sluit de pot en laat deze op kamertemperatuur 5 tot 7 dagen staan (niet in de zon). Er kan zich een laagje op vormen, maar dat haal je er gemakkelijk af voordat je het zuur dat er zich onder gevormd heeft op flessen giet. Best eerst door een zeef halen. Het zuur kan op een donkere, koele plaats tot enkele maanden bewaard worden.

Bouillon van paddenstoelen

Een dag voordat je aan je soep begint, overgiet je 500g gedroogde paddenstoelen met koud water en laat dit 4-5 uur trekken (of ’s nachts). Daarna laat je ze een uurtje op laag vuur koken totdat de paddenstoelen zacht zijn. Dit giet je dan door een zeef zodat je enkel het vocht overhoudt en laat het afkoelen.

Bouillon van rode bieten

Als je uiteindelijk aan je soep wilt beginnen, schil je nog eens 1.5kg rode bieten en snijdt ze in plakken. Deze doe je dan in een kookpot en overgiet ze met koud water. Je doet er 1 hele ui bij, 1 hele wortel en 1 peterseliewortel in grote stukken en laat dit 1-2 uur koken. Als de rode bieten zacht zijn, haal je alle groenten uit het vocht en voeg je ¾ tot 1 glas zuur toe. Dit laat je 10min trekken (je vuur staat dan af).

Afwerking

De bedoeling is dat je deze twee bouillons samen giet en met peper en zout afwerkt. Je voegt ook nog een gepureerd mini half teentje look toe. Er wordt hier niets gemixt, er zitten geen stukjes in, het is pure donker rode tot bijna paarse bouillon die je als soep eet. Je laat het doorkoken en smaakt eventueel nog af met zout en een paar druppels citroensap (voor diepgang). En dan hou je het warm.

Het hapje erbij

Zo’n gezonde lichte bouillon soep mag wel een niet zo gezond hapje hebben vind ik 😉. De combinatie van soep en hapje maakt er ook een maaltijd van. Dus hier nog zo’n niet weg te denken ingrediënt uit het Oosten: paddenstoelen.

Ik gebruik bruine champignons en wat van die geweekte paddenstoelen van hierboven. De champignons snijdt ik in plakjes en bak deze met wat look, heel wat versgemalen zwarte peper en wat zout in een pan met olijfolie en een heel klein klontje boter. De geweekte paddenstoelen gaan er ook in stukjes in. Als ik dit voor Kerst maak, doe ik dit in delen om de pan nooit te fel te vullen. Verhouding: 6 bakjes champignons per 4 ronde bladerdeegjes uit de winkel. Dit is voor ongeveer 6 personen. Je moet ervoor zorgen dat al het water uit je champignons is voordat je ze in bladerdeegpakjes gaat steken, dus je bakt de champignons op laag vuur totdat ze gekrompen en vochtvrij zijn.

Met een pizza mes snij ik dan mijn bladerdeeg in 12 driehoeken en vul elke driehoek met het champignonmengsel. Hoe je ze dichtplakt beslis je zelf, maar ik maak er een envelopje van. Dus champignons op het brede uiteinde, zijkantjes naar binnen en dan het flapje er rond. Deze pakketjes leg je dan op een bakplaat bedekt met bakpapier. Je bestrijkt ze met een losgeklopt ei en steekt ze 20min in de oven op 180°C, of totdat ze een gouden kleurtje krijgen. Best lauwwarm op te eten met een tas van de rode bieten soep.

De soep zelf kan je een weekje in de frigo bewaren of invriezen voor langer. Belangrijk is dat je de soep achteraf enkel opwarmt, nooit meer laten koken! De paddenstoelenvelopjes maak je best vers.

Laat het smaken, geef om elkaar en laten we hopen dat de wereld zijn gezond verstand gebruikt!

 

Liefs,

Martha

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb