
Vakantie lijkt alweer heel lang geleden. Maar in de keuken vind ik altijd wel geuren en aroma’s die me terug transporteren naar verre warme oorden. Zo ook dit gerecht: Griekse pantoffeltjes 😊.
No worries, dit is geen verwijzing naar te hard gebakken steak. We gaan aubergines maken die er een beetje gaan uitzien als de Ali Baba schoentjes in oude Disney films. Wat een aubergine allemaal niet kan! 😉
Men neme zodus een aubergine per persoon en prikt er gaatjes in zodat het lieve groentje niet ontploft in de oven. Oven op 180°C/200°C, geprikte aubergines (in hun geheel, met steel dus) op een bakplaat en laten garen totdat ze helemaal zacht zijn. Ik draai ze hiervoor enkele keren om. Neem genoeg tijd hiervoor, kan al snel een uurtje duren.
Ondertussen bakken we een fijngesneden uitje in olijfolie in de pan. Eens goudbruin mag er look bij, rode chilipeper, gerookt paprikapoeder, enkele komijnzaadjes, gedroogde oregano, peper en zout. Kort roeren en dan voeg je gehakt toe (runds-varkens). Je bakt alles mooi bruin.
Voor de veggie-lovers: vervang vlees met kikkererwten, rode paprika en courgette en kruidt goed!
Ondertussen zullen de aubergines wel zacht genoeg zijn. Je haalt ze uit de oven en snijdt elke aubergine in 2 (de stelen laat je eraan). Met een lepel haal je het vruchtvlees eruit, zodat je als het ware schaaltjes overhoudt om terug op te vullen. Het vruchtvlees snij je in kleine stukjes en doet dit bij je vlees. Hiertoe voeg je dan ook nog verbrokkelde fetakaas en gehakte bladpeterselie. Alles goed mengen, checken of er genoeg zout in zit, afsmaken…. denk eraan dat aubergine op zichzelf nogal flauw smaakt, dus durf hier wat kruiden aan toe te voegen! Vaak besprenkel ik het mengsel ook met een beetje citroensap, dat brengt de smaken naar boven.
Je legt de aubergineschaaltjes in een vuurvaste schaal en wrijft deze in met olijfolie en zout. Dan doe je in elk schaaltje een serieuze portie van het vleesmengsel. Het mag echt uitpuilen. Als er iets naast valt, geen probleem, wordt een krokant extraatje 😊. Als laatste kan je er nog wat Parmezaan over strooien of andere gele kaas, maar het is geen must. De Feta zit er al in. Ik gebruik bewust geen bechamel saus (zoals de Grieken het doen), want dan wordt het zwaar. Maar wie wil, feel free! In plaats van Feta en Parmezaan, bechamel saus over het vlees draperen en zo de oven in.
Oven zou nog warm moeten zijn van daarnet, dus laat de ‘pantoffels’ een 20tal minuutjes erin zitten op 180°C (of tot er zich een korstje vormt op elke aubergine). Serveer met een vers tomatenslaatje en een stuk brood, drink er een gekoeld glas Retsina bij en je bent zo in weer in vakantiestemming 😊.
Yamas!
Liefs,
Martha
Reactie plaatsen
Reacties