Kalfsfricassee

Gepubliceerd op 21 november 2020 om 10:18

Deze week maakte ik een lekker stoofpotje met kalfsvlees.

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 750g kalfsstoofvlees
  • 250g gehakt
  • 1l kippenbouillon 
  • prei
  • wortel 
  • champignons
  • 25g boter
  • 25g bloem
  • tijm, laurier, pezo
  • eventueel een druppeltje citroensap

Het kalfsvlees zet je eerst op in koud water. Breng het water aan de kook. Je zal zien dat er bruin schuim komt op het water. Giet het vlees in een vergiet en ik maak dan mijn kookpot helemaal proper voor ik het kalfsvlees er weer in doe.

Zet je kookpot terug op het kookvuur met het kalfsvlees, kippenbouillon, tijm, laurier en zout. Ik had nog zelfgemaakte kippenbouillon staan. Kalfsfond is natuurlijk ook goed. Of als je dat allemaal niet hebt, kan je gewoon een bouillonblokje oplossen in heet water.

Laat dit voor 60 - 90 minuten zachtjes sudderen.

Ondertussen rol je bolletjes van het gehakt. Niet te klein. En kook deze bolletjes in water.

Pel de champignons of borstel ze proper en snij ze in stukjes. Snij de prei en de wortel ook in kleine stukjes.

Stoof de champignons aan in een beetje boter. Voeg daar ook de prei en de wortel aan toe en laat stoven tot de wortel zacht is.

Als het vlees gaar is, giet je het vlees in een vergiet maar nu moet je de bouillon opvangen want daar ga je de saus mee maken.

Laat alle ingrediënten afkoelen.

Nu hebben we allemaal aparte ingrediënten (gekookt kalfsvlees, de gekookte gehaktballetjes, de bouillon en de gestoofde groenten) en nu gaan we er een lekker geheel van maken:

maak een roux van 25g boter en 25g bloem. Maak een gladde saus met de bouillon. Kruiden met peper en zout en een druppeltje citroensap. Dit moet je zeker eens proeven of de smaak goed zit want dat is de basis van je stoofpotje. Kruid eventueel bij met peper en zout.

Doe nu het kalfsvlees, de gehaktballetjes en de groenten in de saus. Warm het geheel nog even op.  Let op! Het brandt gemakkelijk aan met die bloem!

Je kan eventueel ook nog gebakken zilveruitjes in de saus doen. Ook heel lekker erbij!

Dit stoofpotje is nog lekkerder de dag nadien. Smakelijk!!

Reactie plaatsen

Reacties

Evy Van Duysen
5 jaar geleden

Ik maak meestal het klassieke stoofvlees maar de volgende keer wordt het zeker dit recept! Dank je wel!

Maak jouw eigen website met JouwWeb