Quiche met een zelfgemaakte gezondere bodem

Gepubliceerd op 14 september 2020 om 20:12

Nog 1 van mijn favoriete gerechten om ons zoontje groenten te laten eten is quiche. Als ze vragen: “wat gaan we eten vandaag?”. Dan kan je gewoon antwoorden: taart! πŸ˜‰

Een quiche is meestal gemaakt met bladerdeeg. En dat is inderdaad super lekker maar ook wel vettig… Daarom maak ik graag zelf een gezondere bodem. Klinkt moeilijk maar ik beloof het dat is het niet!

Je neemt 200g bloem, 80g margarine (ik gebruik smeerboter, dat is heel zacht),1 ei, snuifje zout en ik vind het ook leuk om al wat kruiden in de bodem te steken. Bijvoorbeeld oregano, basilicum of tijm. Neem iets dat past bij je vulling. Ik meng dit allemaal goed met een vork tot het allemaal aan elkaar begint te plakken. Op het einde maak ik er een mooi bolletje van met mijn handen.

Neem een ronde bakvorm. Een beetje vettig maken met wat olie en dan een vel bakpapier er in plakken. Ik rol het deeg niet uit met mijn deegrol maar duw het deeg met mijn handen plat in mijn bakvorm. Je hebt er even geduld voor nodig maar het gaat eigenlijk redelijk vlot. Gewoon duwen met je vlakke hand en je bakvorm rond draaien. Duwen tot je bodem volledig bedekt is en je een mooi randje hebt aan je deeg.

Zet nu je bakvorm voor een half uurtje in de frigo om het deeg af te koelen. Als je het meteen zou bakken, vallen je randjes om. Na dat half uurtje bak ik de bodem 10 minuten voor op 200 graden.

Nu is je bodem klaar om te vullen. Je kan bijna alles in je quiche doen. Je moet er alleen rekening mee houden dat er niet te veel vocht meer in je groenten zit. Want dan wordt het een natte boel. Prei stoof ik altijd even voorhand. En even laten uitlekken in een vergiet voor je het op je bodem legt. Pompoen rooster ik eerst in de oven. Je kan ook je groenten even kort stomen. Dat heb ik gisteren gedaan: knolselder, wortel en savooikool kort gestoomd. Met tomaten moet je opletten. Die kan je moeilijk op voorhand garen. Leg er niet te veel op je quiche en gebruik kerstomaatjes. Als je schrik hebt voor een natte bodem kan je ook altijd eerst een dun laagje paneermeel op je bodem strooien om het vocht te absorberen.

In mijn quiche steek ik meestal een beetje vlees (blokjes hesp of krokant gebakken spek dat je even op een keukenpapier laat uitlekken), groenten en bovenop wat kaas (gemalen kaas, feta of mozarella).

Enkele combinaties die lekker zijn:

  • Prei, spekblokjes, kerstomaatjes
  • Pompoen, prei, fetakaas
  • Broccoli en zalm
  • Spinazie en pompoen

Als je groenten en eventueel vlees op je bodem liggen, overgiet je alles met een mengsel van room en eieren. Ik neem 200 ml room (7%) en 2 eitjes. Dit mengsel moet je goed kruiden! Pezo, nootmuskaat en eventueel nog andere kruiden. Op het einde strooi je er nog wat gemalen kaas of andere kaas over.

Wat er ook lekker is, is een doosje kruidenkaas mixen met de room en daar je eitjes aan toevoegen.

30 minuten bakken op 200 graden.

Ik maak mijn quiche ook op voorhand. Ik bak hem volledig af en bewaar hem daarna in de frigo. Op de dag zelf bak ik de quiche nog een half uurtje op 100 – 150 graden om hem terug op te warmen.

Lekker met een slaatje en een stukje stokbrood of gewoon zo. πŸ˜‰

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.